Tuesday, November 23, 2010

air tangan anak dara.

lauk tengahari untuk hari ni aku yg masak. setelah ibu yg asik la membebel tgk aku tido x habis2. ok2. so aku pon ape lagi pergi dapur haa amek kau semua bahan2 dh terhidang tinggal tunggu aku je yg nk memasaknye. hee

ade 2 menu tok hari ni yg aku kena masak iaitu sambal sotong n sayur kacang buncis gn cendawan halus. tok tambahkan lagi selera tu goreng la ikan masin ke kan. bru la ade umph! haha. moh le aku tunjuk.


Sambal Sotong



bahan-bahannya:

1) Sotong (potong kecik2)
2) 2 biji bawang besar (dihiris)
3) 5 biji bawang putih (dihiris)
4) 2 senduk cili giling
5) 3 sudu asam jawa (ramas asam jawa gn air)
6) garam,gula,ajinamoto (secukup rasa)
7) 2 sudu belacan (supaya cili xpedas n tok rasa lagi lazat & berkrim) :)

cara membuat:

1) mesti la kena ade kuali kan,hee pastu tuangkan minyak masak sebanyak 3 sudu besar. setelah minyak panas,masukkan cili giling.

2) gaul cili giling sampai garing pastu masukkan belacan. gaul belacan n cili giling tu sampai sebati. n masukkan bawang putih.

3) gaul lagi, pastu masukkan air asam jawa .

4) masukkan garam,gula,ajinamoto secukup rasa n gaul hingga rata.

5) baru lah masukkan sotong yg telah dipotong kecik2 tuh.

6) gaul n tutup lauk td guna penutup kuali supaya sotong lebih empuk! biarkan kejap je.

7) bukak balik penutup kuali n baru masukkan bawang besar.

8) tuang air sikit je (ibu pesan: jgn letak air byk2. sotong tu dh mmg berair.)

9) gaul hingga sebati n dah siap sambal sotong!

10) selamat mencuba!


Kacang buncis gn cendawan halus


bahan-bahannya:

1) kacang buncis (dipotong kecik2)
2) cendawan halus n panjang (kat market byk) klu nk guna cendawan biasa pon boleh. ikut la citarasa msg2.
3) ikan bilis (1/2 cubit) sikit je jgn byk2.
4) 1 biji bawang besar (dihiris)
5) 3 biji bawang putih (dihirs)
6) 1 batang cili merah (dihiris)
7) garam,gula,ajinamoto (secukup rasa)

cara membuat:

1) tuangkan minyak masak 3 sudu besar. setelah minyak panas, masukkan bawang besar, bawang putih, cili merah gn ikan bilis td. gaul sampai naik bau n garing.

2) masukkan garam,gula,ajinamoto secukup rasa n gaul hingga rata.

3) masukkan kacang buncis yg dah dipotong td. gaul.

4) masukkan cendawan halus n tuang sikit air. (kalau nk berkuah)

5) gaul sehingga sebati n dah siap!

6) senang je kan? try la pe lagi.


tok anak2 dara yg xtau nk buat ape cuti2 semester ni. ape lagi xkan nk membuta je kan. sekali sekala tolong mak memasak sejuk sikit mata mak tu memandang. ape lagi try la masakan yg aku buat ni. senang jew semua org tau buat ka. ntah2 aku rasa aku xbg tau cara2 nk buat pon korang mmg dh tau nk buat kan..hehe so rajin-rajinkan lah diri anda.
jgn malas pulak. ok selamat mencuba!

4 comments:

  1. kengkonon la ko masak...ntah2 bkn ibu siapkan bahan jer...tp dh siap masak...poyo jer....tgh tunggu ko dtg umah..tunjuk skil kt mak ayah lak....

    ReplyDelete
  2. btol lah..adik yg msk lah..tgu la nt adik tdo sne..tgh tgu time yg bek ni..awal2 bulan time ko dpt gaji gn kak..leh ah banje tgk wyg ke..haha

    ReplyDelete
  3. kalu ko nak dtg...dtg la tgh2 bln...time tu ko lak yg banjer aku...hahahaha...

    ReplyDelete
  4. wah! mesti cedap ni kan...terus rasa lapar ni..hihi

    aten akak tag giveaway..aten join yea...

    nati akak msg fb okay :)

    ReplyDelete